Письменник Олександр Жовна у кіровоградській бібліотеці ім. Д. Чижевського

Сьогодні, а фактично вже вчора, в Кіровоградській обласній бібліотеці ім. Д. Чижевського у кіноклубі «Екран» відбувся показ фільму відомого письменника та кінематографіста Олександра Жовни «Милі мої українці» про Кожум'яку Степана Демидовича – інтелектуала, дисидента, літературознавця, мовознавця, Патріота з великої літери.

Я вже бачив цей фільм під час відвідин разом із письменниками місця народження Івана Тобілевича у селі Арсенівка у вересні 2014-го. Тоді автор більше розповів про свій фільм, творчий задум, його реалізацію. На сьогоднішній зустрічі було мало Жовни, принаймні на початку показу (хоча я може чого пропустив, адже мав іти з половини фільму).

Автор сказав декілька слів про свою крайню книжку «История Лизы», презентації якої у Кіровограді я так і не дочекався, хоча придбав книжку ще на Хуторі Надія у вересні і там видавництво «Імекс» пообіцяло особисто повідомити про презентацію. Але не сталося. Дізнався, що «История Лизы» задумувалась як фільм, але через різні причини, зокрема і політичні, цей проект не був реалізований. Тому  автор трохи змінив форму – зі сценарію в повість – і книжка побачила світ. На днях, за словами Жовни, вона має з’явитися українською мовою під іншою назвою в одному із львівських видавництв (так думається, що «Піраміда»).

Перед початком автор підписав декілька книжок, а під час показу зник – і справді, навіщо йому передивлятися свій фільм стільки разів. 

 

Опис фільму: Тяжка страдницька доля українця, за плечима якого 20 років сталінських таборів. Життя, покладене на вівтар любові до України, і смерть за рік до незалежності. Проте існує кінематограф – дивовижна ілюзія, можливість здійснення неможливого. Та чи про таку незалежність мріяв наш герой?

 

Трейлер:

Олександр Жовна народився 15 лютого 1960 року. Випускник Київського державного інституту ім. Горького (нині – педуніверситет імені Драгоманова). За його творами зняті фільми «Партитура на могильному камені» (1996 рік, реж. Ярослав Лупій), «Ніч світла» (2004, реж. Роман Балаян), «Секонд-хенд» (2005, реж. Ярослав Лупій). У 2007 році дебютував як режисер – драмою «Маленьке життя».

0 коментарів

Автор публікації заборонив додавати коментарі