Кіровоградський «Степ» і письменник Василь Бондар

Сьогодні, 8-го квітня, у Кіровограді відбулося чергове засідання літературного об’єднання «Степ». На засіданні невеликий майстер-клас для прозаїків провів Василь Васильович Бондар – прозаїк, голова обласної організації НСПУ.

Василь Васильович у преамбулі розповів про важливість словникового запасу для письменника, адже Слово – це матеріал, Слово – це знаряддя письменника, і тому письменник має володіти Словом у досконалості. А ще краще, щоб Слово володіло письменником.

Василь Бондар розповів як сам пише – тільки влітку вдома у рідному селі. У місті – статті, інтерв’ю. Але художню прозу можна написати тільки якщо повністю віддатися роботі, заглибитись у неї. Проза вимагає часу. Зокрема для повісті, за словами Василя Васильовича, треба тижні три щонайменше.

Після своєї книги «Камінь від хандри» автор, за його словами, пише переважно повісті. Уривок із однієї із нової і ще неопублікованої Василь Васильович зачитав присутнім «степівчанам». Це був 4-ий розділ із повісті під назвою «Старші курси».

Після читання були питання від членів літ.об’єднання, відбулася дискусія, зокрема про історичну, життєву правду і художній твір; про художню правду. Бондар зазначив, що переважна більшість його творів взяті з життя. Але це не скопійоване життя, а художньо оброблене, з елементами художньої вигадки, або цілком вигадані і лише засновані на реальних подіях. Зокрема сучасний популярний письменник Макс Кідрук говорить, що всі його героїв «списані» із реальних людей, адже він не вміє придумувати персонажів з їх звичками, манерою говорити, психологією (можливо не такими словами, але суть лишається). Василь Васильович зазначив, що про що б ви не писали – чи про своє життя, чи про 30-ті роки ХХ століття, чи про ХVII століття – ви все одно будете в цьому творі. Адже твір вбере в себе ваші почуття, відчуття, асоціації.

Василь Васильович поділився своїми планами – у журналах «Березіль» та «Київ» планується публікація двох нових оповідань про «розкуркулення»  у 29-тому році – «Волинка» та «Погоня» (якщо я не помилився із назвами).

0 коментарів

Автор публікації заборонив додавати коментарі