Не лише словом, але й ділом (декілька слів про Сергія Жадана у Кіровограді)

6-го квітня, до нашого міста завітав один із найбільш впливових та відомих поетів та прозаїків Сергій Жадан.

Приїздив не просто так, а з новою книжкою віршів і перекладів «Життя Марії» (вірші написані за останні 1,5 роки, а також переклади Чеслава Мілоша).

Також на презентаціях була можливість придбати книжку «Світлотиск» — вірші Пауля Целяна  у перекладі Жадана, та книжку-диск-комікс Жадана і «Собак в космосі» під назвою «Бийся за неї».

У програмі була зустріч зі студентами КДПУ ім… Винниченка, прес-конференція, та власне презентація на малій сцені театру ім… М. Кропивницького. 

На зустрічі із студентами Жадан читав вірші, спілкувався із аудиторію. Запитання були різні – від особистих до політичних (зокрема у рамках проекту «Війна та культура: діалог ворогів?»). Я їх разом із відповідями зараз не відтворю – цим хай займаються журналісти. Сам із політичними питаннями не влазив, адже не мав такої мети – я прийшов слухати поезію, придбати свіжу книжку. І я все це отримав.

Від Сергія прозвучала фраза суть якої  у наступному – у нас дуже мало книгарень, а тому невеликі наклади книжок, і бідні невеликі бібліотеки. В тему виступила бібліотекар – колишня випускниця філфаку КДПУ – невеликої міської бібліотеки. І попрохала пана Сергія та корпорацію Meridian Czernowitz (де вийшли усі три згадані книги ) презентувати книгу бібліотеці в якій немає жодної книги Жадана – ну і справді, наглість друге щастя! Але було б це наглістю якби все було не настільки печально – якби наші бібліотеки справді не потребували у комплектації фондів.

Я читач цієї бібліотеки, адже живу у сусідньому будинку. Хороші бібліотекарі, активні читачі (дійсно активні, читають, і читають немало), але є проблема – фонд. Сучасна література майже не потрапляє до бібліотеки. І таких невеликих бібліотек сотні по всій Україні. Що казати про бібліотеки – у Кіровограді усього 3 книгарні, у яких сучасна українська література, ну а тим паче поезія, представлені досить скромним асортиментом.

Скажу, що Meridian Czernowitz та Сергій Жадан люб’язно подарували бібліотеці 2 книжки, і тепер читачі зможуть познайомитись одразу із трьома поетами – Чеславом Мілошем, Паулєм Целаном та, звичайно, Сергієм Жаданом. 

0 коментарів

Автор публікації заборонив додавати коментарі