Література у Кіровограді. Літературне об’єднання «Степ»

Кіровоград – місто літературне. А точніше – літераторне. Є такий жарт, що якщо в центрі міста (навіть не біля філфаку) кожного перехожого питати: «Ти поет?», то кожен другий відповість: «Так», а кожен перший: «Так, ось моя збірочка віршів…».  Жарт жартом, але є в ньому і правда. У місті існують різні літературні об’єднання, навколо яких групуються майстри й аматори художнього слова; відбуваються літературні читання, які збирають чимало глядачів і поетів-виступаючих; майже не щомісяця з’являються нові і нові збірки поезій, хоч і не великими накладами. Уся проблема – про це мало хто знає. Точніше ніхто не знає, лише обмежене коло тих, хто приклав руку до створення цієї книжки. 

У місті існують літературні об’єднання  (деякі з них творчі об’єднання) «Парус», «Ліра»,  «Чайка», «Обрій». Але якщо вони і творять та впливають на літературний процес міста – про їх творчість мало хто знає, навіть серед тих, на жаль, хто обертається у навкололітературних колах. 

Є у нашому місті і найбільш відоме та авторитетне літературне об’єднання «Степ», яке має власне приміщення (на вулиці Дворцовій), журнал, видання, премію «Сокіл степів» та понад 75-тирічну історію. Серед членів літоб’єднання є і письменники-аматори, які роблять перші кроки, і імениті письменники, автори багатьох книжок, лауреати престижних премій, зокрема обласної премії імені Євгена Маланюка, члени Спілки письменників України. Декілька слів про діяльність та історію літоб’єднання «Степ» ми і хочемо вам розповісти.

Обласне літературне об’єднання «Степ» ровесник Кіровоградської області – було засновано у 1939-му році. Його попередниками були студії при місцевих газетах, очолювані в різні часи Марком Серебрянським та Миколою Кулішем. Першим керівником літературного об’єднання став прозаїк Анатолій Хорунжий. Після нього керівниками були поет Іван Ісаєв, Микола Смоленчук. прозаїк та публіцист Віктор Ярош. Це саме під його керівництвом зроблено спробу заснувати обласний літературний альманах «Степ». Він побачив світ у 1958 році, але у зв’язку з тим, що збірка містила вірші раніше засудженого поета Олексія Машкова, майже весь наклад видання було вилучено.

Починаючи з 1969 року новим лідером «Степу» був поет, прозаїк, публіцист, лауреат республіканських літературних премій ім. І. Нечуя-Левицького, Остапа Вишні та обласних – Є. Маланюка і Ю. Яновського Віктор Погрібний, котрий невтомно та наполегливо продовжує літературно-просвітницьку роботу вже понад чотири десятиліття.

У різний час «Степ» займався координацією діяльності районних літературних студій та клубів. Зокрема таких як «Степова криниця» у Малій Висці, «Джерела» та «Стожари» в Олександрії, «Сонячні кларнети» та «Ліра» у Знам’янці, «Літо» у Світловодську, «Вись» у Новомиргороді, «Струмок» у Лолинській, «Ятрань» у Гайвороні, «Вершники» у Компаніївці та інших.

«Степівчани» Віктор Погрібний, Леонід Народовий, Володимир Базилевський, Валерій Гончаренко очолювали знамениту міську літературну студію «Сівач». Школу «Сівача» пройшла ціла плеяда літераторів, нині вже середнього та старшого покоління, багато з яких поповнили лави Національної Спілки письменників України.

На початку 90-х Віктором Погрібним було започатковано літературний фонд «Відродження», бюджет якого формувався за рахунок надходжень від меценатів та внесків самих літераторів, що, зрештою, і стало підґрунтям для створення видавництва художньої літератури «Степ». Це дало можливість відродити однойменний журнал та видати збірки найобдарованіших членів літоб'єднання, більшість з яких потім поповнила ряди обласної організації НСПУ. Під логотипом «Степу» вийшло близько 60 книжок, редагованих В. Погрібним. Взагалі ж, ще від самого початку заснування «Степу» з-поміж його активістів та вихованців необхідно виділити імена таких помітних постатей, як Сергій Плачинда, Леонід Тендюк, Віктор Александров, Володимир Базилевський, Валерій Юр’єв, Валерій Гончаренко, Леонід Народовий, Юрій Коваль, Петро Куценко, Юрій Дмитренко, Георгій Шевченко, Галина Берізка-Бровченко, Юрій Камінський, Борис Чамлай, Федір Непоменко, Тамара Журба, Володимир Кобзар, Василь Бондар, Леонід Куценко, Петро Селецький, Василь Журба, Олександр Жовна, Катерина Горчар, Антоніна Корінь, Ярослава Бабич, Володимир Вакулич, Антоніна Царук, Ольга Полєвіна, Олександр Косенко.

«Степ» запрошує літераторів міста. Засідання відбуваються двічі на місяць у середу о 16:00.

0 коментарів

Автор публікації заборонив додавати коментарі