Поетична гра 2013-го року у Кіровограді


У цьому році у Кіровограді з’явилось те, що намагалось народитись уже давно – антологія молодіжної кіровоградської поезії. Спроби були різні, було їх багато, про що я дізнався від учасників літературного об’єднання «Обрій». Відомо, що у місті друкується альманах (чи журнал) «Вежа», а також творче об’єднання «Парус» щось періодично публікує. Але, погодьтесь, молодіжною поезією там не пахне.

Гостра потреба у поетичній антології молодих наших поетів, судячи зі спроб, виникала не лише у мене. Але щось-таки у мене вийшло, а точніше вийшла така антологія. Вона отримала назву «Гра в поетів». Чому саме така назва? Відповідь проста – десятьом поетам, які потрапили під обкладинку цієї давно омріяної книжки, здалось, що поки вони ніякі не поети, а лише намагаються ними бути, грати цю роль. Усі ми граємо різні ролі – побутові, суспільні, політичні, чому б не зіграти ще й в поетів?


Чим видатна ця книжка? По-перше своєю свіжістю (це я вже вище пояснив). По-друге тим, що проект цей незалежний. У всіх розуміннях. Ні фінансово, ні морально, ні іншим чином на видання книги не впливали ані політичні сили, ані спілка письменників, ані будь-хто. Просто десятеро поетів, які прагли побачити свої творіння на папері (не зважаючи на те, що дехто з них вже мають власні збірки) скажемо просто – скинулись віршами, ідеями, грошима, і вийшло те, що вийшло – книга «Гра в поетів».
Я, укладач, можу говорити про цю книгу багато. Можу Вас швидко втомити. Тому перейду до головного –  зараз ми, поети, беремо невелику перерву, у зв’язку зі святами, а тому варто підсумувати першу частину наших презентацій, наших намагань популяризувати сучасну молодіжну кіровоградську поезію.


По-перше – презентації. Їх у нас у 2014-му році було 5. Не кожну із них можна назвати повноцінною, але вони були.


16.12.2013 — КДПУ ім. В. Винниченка. Типова презентація для студентів-видавців. Ніяких питань, мляві оплески, розмови. Головне – нас слухали викладачі. Професор Григорій Клочек високо оцінив задум поетичної антології, та вміщені у ній поезії. Приємно.


17.12.2013 — бібліотека-філія №16. Я, Поль Іщук, розповідав про стан сучасної кіровоградської поезії, де її можна почути чи прочитати, де можна представити себе, як молодого поета, читав вірші зі збірки – усе для дев’ятикласників, які ніколи раніше не були на поетичних читаннях (про що я дізнався задавши їм таке питання). Я став їх першим поетом. Ну що ж. Можливо це їм запам’ятається.


18.12.2013 — на «Битві поетів» у галереї "Єлисаветград". Формальне представлення книги, роздавали книжки, продавали автографи.


20.12.2013 — Олександрівка. Краєзнавчий музей. Теплий прийом, чудові ведучі, уважна публіка – усе, що треба для прекрасної презентації. «Літературна вітальня» Олександрівського краєзнавчого музею приємно дивує. Усе продумано – і представлення поетів, і обіграш назви «Гра в поетів» (зокрема стіл із шаховою дошкою, і фрази на кшталт «а наступний хід робить такий-то поет»). Нас зустріли на автомобілях, відвезли, пригріли, обхвалили, нагодували, відвезли назад. Відчув себе справжнім поетом. Поети люблять комфорт і славу, що ж тут кривити душею :)


25.12.2013. — інформаційно-аналітичний центр «Перевесло». Остання презентація у 2013 році. Звична собі презентація. Нічого особливо, а тому і казати немає чого. Багато спілкувались після, підписували книжки, вислуховували компліменти. Було трохи прикро, що наступна презентація буде аж наприкінці січня, а я тільки-но втягнувся у це.


По-друге – преса. Про книгу, презентації, писали такі місцеві ресурси, як «Перевесло», «Гречка», «Акула», «Тусовка».


Інформація про книжку з’явилась у газеті «Голос України», що стало для мене несподіванкою.


Рівненський арт-журнал «Мистецькі грані» № 11 (50) опублікував наші поезії та інформацію про збірку (до речі, повнокольоровий глянцевий журнал про літературу і мистецтво) .


Ціла сторінка творчості наших поетів зі збірки, а також повністю скопійована передмова, є в «Українські літературній газеті» № 24 (2 грудня 2013).


Поки це, здається, усе. Але і цього у кіровоградський масштабах достатньо. Наші поети зазвичай обмежуються однією-двома презентаціями.  У новому році ми плануємо більше десятка презентацій у місті (школах, бібліотеках, університеті, музеях, галереях), а також в області. Може бути, що повеземо книжку і далі. Як попре.


Отож, щасливих Вам свят, слідкуйте за новинами, приходьте на презентації, підтримуйте молодих кіровоградських митців.


ЯКЩО ВИ НЕ ІЗ КІРОВОГРАДУ Ви також можете ознайомитись із сучасною кіровоградською молодіжною поезією, підтримати митців, замовивши збірку поштою в організатора (це я). Знайти спільноту збірки молжна у соцмережі vk просто ввівши у пошук спільнот «Гра в поетів».

Спасибі Вам за те, що Ви є!   

0 коментарів

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте